De gevel van uw woning heeft te maken met alle extreme weersomstandigheden die we in Nederland kennen. Door de schommelingen in de temperatuur en het telkens nat en weer droog worden van uw buitenmuur kunnen er scheuren in uw buitenmuur ontstaan, maar kunnen ook de voegen verweren en zelfs knappen.

De voeg is het gedeelte dat de buitenmuur afsluit van de binnenmuur, daarmee beschermd de voeg ook tegen kou, wind en water. Als de voeg gescheurd is, wat ook vaak gebeurd door hevige vorst, is het verstandig deze direct te vervangen om verdere schade aan uw muur te voorkomen.

Er zijn diverse soorten voegen. Wij bekijken graag samen met u wat past bij u woning!

Kamvoeg of borstelvoeg

borstelvoeg

Dit is de meest goedkope voegsoort. Door de zogenaamde borstel- of kambewerking krijgt deze voeg een wat grovere structuur.

Gladde voeg

DSCN2565

Zoals de naam al zegt wordt deze voeg zeer glad afgewerkt. De stenen en het voegwerk kunnen hierdoor tot een egaal oppervlak verwerkt worden. Glad voegwerk vergt relatief veel tijd.

Platvolle voeg

voeg platvol 2

De meest gebruikte voegen zijn de platvolle voegen. Deze voeg ligt gelijk met het steenoppervlak.

Verdiepte voeg

verdieptevoeg-1

De verdiepte voeg is vanwege de schaduwwerking die de structuur van het metselwerk of het toegepaste verband benadrukt. Wordt veel toegepast in wat oudere gebouwen.

Schaduwvoeg

schaduwvoeg

Doordat deze voeg aan de bovenkant iets terugwijkt ontstaat er een schaduwwerking die deze voegsoort zijn naam geeft. Vooral als direct zonlicht op de gevel valt heeft dit een opvallende werking die de woning of het gebouw een bijzondere uitstraling geeft.

Knipvoegen en snijvoegen

Snij7

Deze klassieke manier van voegen wordt toegepast bij oudere panden met een monumentaal karakter. Het voegwerk ligt als het ware op de gevel waarbij de voeg aan de boven- en onderzijde wordt afgeknipt of afgesneden.

Dagvoegen

dagvoeg

De dagvoeg is eigenlijk een goedkopere variatie van een snijvoeg. Je ziet deze voeg dan ook vaak bij boerderijen en oude huizen en dan met name aan de zij en achterkant waar aan de voorkant een snijvoeg zit. Je herkent deze voeg aan het streepje in het midden van de lint en stootvoeg.

Snijvoegen

snijvoeg4

Snijvoegen is een van de onderdelen van ons bedrijf. Deze specialistische voegtechniek wordt veelal toegepast bij monumentale panden. Hierbij geeft de voeg de indruk dat het voegwerk op de gevel ligt, waarbij de boven en onderkant worden ‘afgesneden’.

We zijn zeer tevreden over de werkzaamheden van WM Voegwerken.

Er wordt duidelijk advies gegeven over de kleur van de voeg die bij de woning past, en er worden proef stukjes gezet.

Er worden duidelijke afspraken gemaakt en deze zijn ook na gekomen.

Tjitske Dupon